Saltar ao contido principal

Shakshuka

Que leva? 

Para 4 persoas
  • 4 ovos 
  • 2 latas grandes de tomate enteiro 
  • 2 pementos asados  
  • 1 cebola 
  • 3 dentes de allo
  • olivas negras de boa calidade (Kalamata, se for posible)
  • 2 culleriñas de comiños moídos 
  • 2 cullleriñas de pemento picante afumado 
  • 1 culleriña de pemento doce afumado
  • sal 
  • aceite 
  • perexil 

Como se fai 

  1.  Pela a cebola e os allos e pícaos miúdos.
  2. Nunha pota de ferro (Le Creuset ou semellante), bota aceite en cantidade abondo para cubrir ben o fondo. Quéntao e doura a cebola e os allos. 
  3. Abre as latas de tomate, desbota o líquido, esmaga os tomates e bótaos na pota. 
  4. Engade tamén os pementos asados (pelados e sen sementes), os comiños, pemento e sal.  
  5. Deixa cociñar destapado, a lume baixo, uns 15 minutos, remexendo de vez en cando. 
  6. Coa axuda dunha culler, fai un oquiño no prebe. Casca un ovo e bótao nese oquiño. Fai o mesmo cos outros 3 ovos, deixando espazo entre eles. 
  7. Tapa a pota, baixa o lume ao mínimo e deixa cocer ata que os ovos estean cociñados no punto que che guste. 
  8. Xusto antes de servir, acrecenta unha presada de olivas negras da mellor calidade posible e pirixel picado. 
  9. Serve ben quente con pan abondo para mollar no prebe. 

Ten en conta que


Aínda que na foto semelle caldosa, a shakshuka non é unha sopa nin un prato de culler, é un prebe espeso.

Moito mellor se podes conseguir tomates frescos ben maduros, dunha variedade con pouco líquido; úsaos no canto dos tomates en conserva. Se fas a shaksuka con tomate en conserva, nunca uses tomate triturado, porque a salsa sairá líquida de máis.

Se non tes unha casserole de ferro (adquisición máis que recomendable, por certo), emprega unha de barro. O importante é que distribúa e manteña ben a calor.

Existen innumerables variantes de shakshuka. En todas as que vin, os pementos dóuranse xunto coa cebola, mais a min paréceme que lle acaen mellor os pementos asados, que o prebe fica máis suave e máis integrado.

Poñer a funcionar o forno para dous pementos é un desperdicio de tempo e de enerxía. Eu adoito encher a bandexa ata os topes, con pementos, berenxenas ou outras verduras: sempre se poden gardar para usar máis adiante noutras receitas.

A shakshuka debe ser picante e especiada, mais se a achares demasiado forte ou picante, axusta os condimentos ao teu gusto.